Grote kans dat Airbnb servicekosten terug moet betalen

De kans dat huurders hun betaalde servicekosten aan Airbnb terugkrijgen, wordt steeds groter. Zo blijkt uit een recent advies van de advocaat-generaal bij de Hoge Raad.

Het verhuurplatform rekent servicekosten aan zowel aan huurders als verhuurders. De rechter oordeelde al eerder dat dit niet mag vanwege het verbod op dubbele verhuurkosten. Dit houdt in dat deze kosten alleen aan de verhuurder gerekend mogen worden.

Hetzelde blijkt nu uit het advies van de advocaat-generaal – een belangrijke adviseur van de de Hoge Raad. Argumenten van Airbnb dat het wél is toegestaan om deze kosten te rekenen aan de huurder, zijn door de advocaat-generaal aan de kant gezet. Volgens het advies staan consumenten in hun recht.

De Hoge Raad doet hierover binnenkort de definitieve uitspraak.

Collectieve claim

Mocht de Hoge Raad het advies overnemen, dan is dat goed nieuws voor de collectieve rechtszaak die op dit moment aanhangig is.

Belangenorganisatie Stichting Massaschade & Consument voert een collectieve rechtszaak die ervoor moet gaan zorgen dat huurders de servicekosten terugkrijgen. Deze actie wordt op dit moment door meer dan 50 duizend consumenten gesteund.

Het is nog steeds mogelijk om je aan te sluiten bij deze actie. Meer informatie daarover vind je in onze vorige blogpost, of op de website van Stichting Massaschade & Consument.